Suunnittelu- ja konsultointialan suhdannekatsaus 3/2015

Suunnittelu- ja konsultointiyritysten liikevaihto Suomessa kasvoi tammi-huhtikuussa noin kuusi prosenttia edelliseen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Suunnittelu- ja konsultointialan yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan syksyllä suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Tilauskanta kasvoi toisella vuosineljänneksellä

Kokonaiskasvu Teknologiateollisuuden tilauskantatiedusteluun vastanneiden suunnittelu- ja konsultointiyritysten tilauskannassa oli noin kuusi prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä, ja kahdeksan prosenttia viime vuoden toiseen neljännekseen verrattuna.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna eniten kasvoi talonrakennussektorin tilauskanta, 14 prosenttia. Teollisuussektorin tilauskanta kasvoi neljä prosenttia ja yhdyskuntasektorin kolme prosenttia.

Vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna suunnittelu- ja konsultointialan tilauskanta kasvoi vastaajayrityksissä kahdeksan prosenttia. Isoimmat kasvuluvut olivat talo- ja yhdyskuntasektoreilla, noin 14 prosenttia. Teollisuussektorin tilauskanta on kasvanut vuoden takaiseen verrattuna neljä prosenttia.

Lähiajan näkymät aavistuksen plussalla

Suunnittelu- ja konsultointiyritysten näkymät ovat heinäkuun kyselyn perusteella lievästi positiiviset. Kaikkien vastanneiden joukossa saldoluku oli + 1 %. Vastaajista 65 % ennakoi markkinatilanteen pysyvän ennallaan, 18 % ennakoi positiivista muutosta ja 17 % negatiivista muutosta. Talosektorin saldoluku oli positiivisin eli + 11%, infrassa +6 % ja teollisuudessa markkinanäkymät ovat heikentyneet, saldoluku oli -23 %.

Henkilöstömäärä jatkoi kasvua

Suhdannekyselyyn vastanneissa yrityksissä henkilöstön määrä oli kasvanut noin kaksi prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Lomautettujen ja lyhennettyä työviikkoa tekevien määrä pieneni edelleen. Kokonaan tai osittain lomautettuina oli heinäkuussa prosentti vastanneiden yritysten henkilöstöstä, näistä suurin osa edelleen teollisuussektorilla.

Uusien tilauksien määrä koko alalla on kasvanut merkittävästi, mutta kehitys vaihtelee toimialojen välillä

Uudet tilaukset olivat kyselyyn vastanneissa yrityksissä kasvaneet keskimäärin 16 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 15 prosenttia vuoden takaisesta. Yksittäisten suurten tilausten vaikutus on tuloksissa merkittävä.

Talosektorilla uudet tilaukset ovat kasvaneet lähes 40 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja peräti 60 prosenttia vuoden takaisesta.

Teollisuuden suunnittelussa vastaajayritysten uudet kotimaan tilaukset ovat lisääntyneet 26 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja 11 prosenttia vuoden takaisesta.

Sen sijaan yhdyskuntasektorin uudet tilaukset ovat vähentyneet yhdeksän prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna ja prosentin vuoden takaiseen verrattuna.

SKOLin tuorein suhdannekatsaus graafeineen ladattavissa oikean reunan linkistä.

2015-08-17 00:00:00 Europe/Helsinki