Hyvän suunnittelun vaikuttavuus rakennushankkeen onnistumiseen

Diplomityö – Hyvän suunnittelun vaikuttavuus rakennushankkeen onnistumiseen

Santeri Naumanen Tampereen Teknillisestä Yliopistosta on tehnyt SKOLin toimeksiannosta diplomityön (työ ja kalvosarja ladattavissa oikean reunan palkista) aiheesta ”Hyvän suunnittelun vaikuttavuus rakennushankkeen onnistumiseen” vuoden 2015 aikana. Työn päätavoitteina oli selvittää millä eri tavoilla hyvä suunnittelu vaikuttaa talonrakennushankkeen lopputulokseen ja mitkä ovat hyviä toimintamalleja suunnittelun hankintaan ja suunnitteluprosessin hallintaan.

Työn päätavoitteita lähestyttiin kirjallisuusselvityksen ja 16 teemahaastattelun avulla. Kirjallisuusselvityksessä perehdyttiin aiheeseen liittyvään kotimaiseen ja ulkomaiseen tutkimukseen. Haastattelut suoritettiin kesän 2015 aikana ja haastateltujen joukossa oli eri alojen suunnittelijoita, tilaajia sekä rakennuttajakonsultteja. Työn keskeiset tulokset osoittavat, että vaikutusmahdollisuudet hankkeen onnistumiseen ovat suuret suunnittelupalvelun hankinnassa ja suunnittelussa säästäminen ei ole hankkeen onnistumisen kannalta hyvä ratkaisu.

Riittävään resursointiin kannattaa panostaa

Santerin diplomityön tulokset osoittavat, että suunnitteluresurssien riittävyys näyttelee suurta roolia laadukkaan suunnittelun mahdollistamisessa. ”Työn keskeisenä johtopäätöksenä voidaan todeta suunnitteluun panostamisen olevan kannattava sijoitus tilaajalle”, Naumanen toteaa. ”Hankeen lopputuloksen kannalta ideaaliset suunnitteluresurssit hyödyttävät tilaajaa teknisesti tehokkaina suunnitteluratkaisuina, kustannushallinnan työkaluna ja ennen kaikkea tilaajaa sekä käyttäjiä parhaiten palvelevina tilaratkaisuina.” Pelkkä perussuunnitelman tekeminen ei riitä. ”Resurssien tulisi riittää varsinaisen piirtämisen ja mitoittamistyön lisäksi myös esiselvityksiin, ideoimiseen ja vaihtoehtojen tarkasteluun, jolloin tilaajan tavoitteiden täyttymistä tukevia ratkaisuja voidaan selvittää ja punnita. Myös vuorovaikutukseen hankkeen eri osapuolten välillä kannattaa panostaa nykyistä enemmän”, Naumanen korostaa.

Laatua suosivat menetelmät onnistuneen hankinnan lähtökohtana

Tarjousten arvioinnin lähtökohtana hinnan käyttäminen on laajalti tunnustettu huonoksi arviointimenettelyksi suunnittelupalvelujen hankintaan. Naumanen nostaa esiin alan merkittävän ongelman. ”Suuret hinnan painoarvot arvioinnissa johtavat yleisesti niukemmin resursoituihin tarjouksiin lisääntyvän hintakilpailun myötä ja tällöin tilaaja ei pysty hyödyntämään tehokkaasti sitä suunnittelijoiden tietotaitoa joka on suunnittelupalveluiden hankinnan kohteena.” Ratkaisuna on laadun voimakkaampi painottaminen tarjousten vertailussa. ”Kun laatu huomioidaan suurella painoarvolla tarjousten arvioinnissa, voidaan edesauttaa, että valittu suunnittelija on tilaajan asettamien kriteerien valossa hankkeeseen soveltuva ja tarjoushinnan sisältämät suunnittelutunnit ovat hankkeen lopputuloksen kannalta määritelty parhaan lopputuloksen takaavalla tavalla”, Naumanen päättää.

Työ hankintamenettelyjen parissa jatkuu

Santeri Naumanen on palkattu SKOLiin suunnittelupalvelujen hankinta-projektiin, jonka tarkoituksena on uudistaa Rakennustiedon asiaan liittyvät RT-kortit uuden hankintalain mukaisiksi ja edistää niiden käyttöä julkisella ja yksityisellä sektorilla. Rakennustieto kokoaa parhaillaan uudistamisen toimikuntaa ja työn on tarkoitus valmistua maaliskuussa 2016 samoihin aikoihin uuden hankintalain kanssa. Projektista kerrotaan tarkemmin seuraavassa artikkelissa.
 

2015-11-02 00:00:00 Europe/Helsinki