Pöyryn suunnittelema tekopohjavesijärjestelmä ratkaisi Turun vesiongelmat

Turun Seudun Vesi tuottaa puhdasta vettä Turun talousalueen 300 000 asukkaalle ja teollisuudelle. Veden lähteenä on käytetty vuosikymmeniä Aurajokea, jonka vesi on heikkolaatuista. Nyt Turun seudulla saadaan nauttia raikkaasta tekopohjavedestä, jonka tuotannon Pöyry suunnitteli.
Turun seudun vesihuollon suurin ongelma on ollut veden heikko laatu. Kemiallisesta ja mekaanisesta puhdistuksesta huolimatta Aurajoen veden laatua ei ole voitu riittävästi parantaa. Myös jokiveden riittävyys kuivina kausina on ollut ongelma.
Vuonna 2007 alettiin rakentaa uutta, Pöyryn suunnittelemaa järjestelmää tekopohjaveden tuottamiseksi. Se on poikkeuksellisen suuri sekä veden siirtomäärien osalta että 100 kilometrin pituisen putkiston vuoksi.
Uudessa vedenhankintajärjestelmässä veden matka alkaa Kokemäenjoen vedenottamolta Huittisissa, jossa on raakaveden esikäsittelylaitos. Esipuhdistettu vesi pumpataan 30 kilometrin päähän Virttaankankaalle vastaanottosäiliöön. Säiliöistä vesi siirtyy hiekkaharjuun kaivettuihin imeytysaltaisiin. Harju suodattaa veden, ja puhdistunut tekopohjavesi pumpataan parikymmentä metriä syvistä kaivoista edelleen puhdasvesisäiliöön.
Virttaankankaalta vesi johdetaan Turussa oleviin kahteen yli sata metriä pitkään kalliosäiliöön. Sieltä vesi kulkee Halisten vesilaitoksen kautta Turun alueen kuluttajille ja teollisuudelle.
Keinotekoinen pohjavesi merkitsee Turun seudun asukkaille ja teollisuudelle aidon pohjaveden laatuista käyttövettä ympäri vuoden. Suuret vesivarastot takaavat veden saatavuuden myös poikkeustilanteissa, jos esimerkiksi Kokemäenjoesta ei voitaisi vettä ottaa.
Järjestelmän siirtokapasiteetti 125 000 kuutiometriä puhdasta vettä vuorokaudessa, mikä vastaa miljoonaa kylpyammeellista. Tekopohjavesialueen pinta-ala on 500 hehtaaria eli noin 700 jalkapallokenttää.